Reisverslag Archa Women Centre, Kottayam, India Maart 2014

By maart 23, 2013Food for thought

Dag 1)
Lange vlucht en gelukkig zonder luchtzakken goed geland in om 08.00 uur Cochin. Lekker warm, 27 gr. Gelukkig airco in de auto. Na ruim 3 uur rijden op plaats van bestemming, Archana Women Centre in Kottayam, voor de nog niet kenners ligt Kottayam in het zuiden van India ( backwathers). Warm onthaal met thee en gebak en flowers, wat een welkom!! Fijn om ze (bijna) allemaal weer te zien. De werkplaats keurig opgeruimd, dat doen ze altijd voor het weekend. Gelukkig maar want voorheen kon je er niet eens doorheen lopen.
Tijd om het hotel eens op te zoeken. Is geen verassing, zelfde hotel als vorig jaar. Altijd grappig zoals het personeel voor je gaat vliegen, ook al wil je dat niet…Sir… Sir.. Sir…. Wetenswaardigheidje……. 1e van de maand wordt er in hotels en bars geen alcohol geschonken….wat moet je hier nou van zeggen?? BALEN !!!
Dag 2)
Lekker bijslapen, wat rusten, wandelingetje door de stad… nog niet helemaal in de gaten hoe warm het was en dus meteen verbrand. Eten is hier altijd goed en meer dan heerlijk en goed spicy!! .… de PiriPiri-kippen van Portugal vallen in het niet.

Dag 3)
Yep, alweer maandag, een gewone werkdag dus…
Samen met Tresiamma, de directrice van de Stichting, de ontwikkelingen doorgenomen. Al gauw bleek dat ze het niveau van de aanvragen niet aan kunnen. Dat wil zeggen dat ze werk krijgen aangeboden om moderne huizen in te richten maar dat het eigenlijk te hoog gegrepen is.
Nu mijn taak om daar verandering in te brengen. Morgen keuken inmeten en ontwerp maken. Dit wordt een pilot keuken, met als doel klanten te laten zien wat de mogelijkheden zijn van New India Design. Spannend allemaal!!!!
Morgen meer….

Dag 4) morgen…
Carnaval zit er weer bijna op, maar voor mij gaat dit feestje gewoon door.
Hard gewerkt vandaag ondanks de enorme hitte. Voor nieuw project twee vrouwen meegenomen om ze te leren een keuken in te meten. Dat is toch lastig, we spreken tenslotte niet elkaars taal. Maar met handen, voeten, pen en papier kom je toch een heel eind. We zullen het over een maand weten of ze het begrepen hebben, dan moet de keuken klaar zijn…spannend.
Even snel geluncht. Ik ben eigenlijk totaal geen voorstander van vegetarisch voedsel, maar hier in India kan ik er geen genoeg van krijgen.
Terug op het Centrum computer opstarten en de ingemeten maten invoeren. De bedoeling is dat we India keuken nieuwe stijl gaan maken, als pilot Project. Dit om de Indiërs er te van overtuigen dat het ook anders kan. Het blijft een lastig verhaal, ze doen toch liever wat ze gisteren ook gedaan hebben. En zeker hier in het zuiden hebben we toch te maken met een ander klimaat dan in het Noorden van India. Het vochtgehalte is zo’n beetje te vergelijken met de gemiddelde kroeg in Oeteldonk.
Maar goed, we gaan het gewoon proberen, heb immers drie jaar geleden al een paar voorbeeldkasten gemaakt en die staan nog steeds keurig in de lak.
Het ontwerp/plan is klaar ter goedkeuring. Ik zal wel tegenspraak krijgen maar laat ik me maar net zo eigenwijs opstellen als hun, dan komt het wel goed schatje…. zou mijn moeder zeggen.
Laat ik ze morgen ook maar weer eens hoe ze ramen en kozijn moeten maken. Vier jaar geleden hiervoor een heel plan van aanpak voor geschreven met tekeningen en al…. Vergeten kunnen ze hier blijkbaar ook !! Geen probleem, daarvoor kom ik hier te graag.
Op naar morgen…time to go ….time to sleep. Say Goodnight…

Dag 5 en 6) gisteren en vandaag…
Echt les geven komt er niet van, heb weer een en ander moeten wijzigen in mijn ontwerpplan. Maar goed, doen we gewoon een beetje tussendoor.
Laatste bespreking keuken, het begint wat te worden. Alles wat ik graag zou willen is ‘for sale” … they say. Eigenlijk moet je daar dan ook vanuit gaan, maar je bent wel in India!!!
Nu hebben ze een werkplaats en de grote nieuwe zaagmachine staat bij het nieuwe “Centre” Op zich geen probleem, zagen we gewoon daar en nemen we de onderdelen mee naar de werkplaats, zou je denken. Ga ter plaatse kijken hoe het ervoor staat en of de zaagmachine daadwerkelijk werk.. alles geprobeerd en wat blijkt??….zit er geen snoer aan…!!!! Snoer eraan maken en aan de gang stelde ik voor maar dat werkt helaas niet zo. Eerst 20 andere mogelijkheden bespreken en dan is de dag alweer voorbij. Vor mij is dit gruwlijk balen want ik wil voordat ik weer vertrek die keuken af hebben en op zijn minst ze laten zien hoe de kasten in elkaar zitten.
Dan maar weer naar hotel… met mijn oude vriend Taxi Tony in zijn nieuw TUKTUK Rolls-Roys.
Weer overheerlijk gegeten voordat ik opgehaald wordt om mee te gaan naar Ohmana, de oudste meubelmakers-vrouwvan Archana. Haar oudste zoon is pas getrouwd en ja, dan is het een eer om hen te feliciteren. Ik dacht dat wordt een heerlijk the onderonsje, werd het een compleet feestmaal. Weer meer dan heerlijk gegeten… zit er nog vol van.
Vier jaar lang heeft ze zeven dagen in de week gewerkt om de studie van de kinderen te bekostigen… RESPECT !!!! En ondertussen heeft ze samen met haar man, ook carpenter, gebruikelijk in India om iemand te trouwen uit dezelfde kaste, hun huis verder afgebouwd.
En toon was het alweer middennacht, time to sleep….
De ontbijtjes zijn karig, cornflacks met veel vers fruit en some black tea….
Sir, can I have some black tea …
you want omelet ?
No, only black tea, please….
No omelet, Sir?
I will go home…..

Back on office, zaagschema gemaakt voor de keuken. Mr. Money laten zien en uitgelegd hoe de keuken constructief gemaakt moet worden. Laatste details doorgenomen en gevraagd wat te doen met de zaagtafel…later meer want ik weet het nog steeds niet.
Yep, dan maar plaatmateriaal bestellen. Not, unobtainable … niet verkrijgbaar dus!!! Alternatief uitgezocht en het wordt Muliwood… niet in Nederland verkrijgbaar, heel bijzonder spulleke…
Nu nog ‘de oplossing’ voor de zaagtafel ? en is alweer vijf uur….

Tot morgen!
vanmorgen alles besteld voor de keuken… platen, wasbakken, grepen, laden, scharnieren……enz.
De vrachtwagen was er bijna sneller dan wij zelf. Laatste aanpassingen en meteen aan de slag. Morgen weer een dag hard werken en dan moeten ze de rest een heel eind zelf kunnen, misschien ook niet.. hohahindia.
Morgenavond ga ik met Tresiamma naar een festival!!! Jaja ik ook, religieus gebeuren maar wel met olifanten.

Volgende week moet ik voor ingenieur ontwerpen maken voor interieurs, hij betaald Irs 1000 per tekening ( € 8,40)

Dag verder, de volgende dag dus….
Ben de tel even kwijt welke dag het is vandaag, alweer zaterdag en wat vliegt de tijd.
Hard gewerkt vandaag, eerste keukenkasten staan in elkaar. Morgen verder…doe maar maandag!!
Vandaag is Nat. Woman’s Day, ook in India !! Daarom zijn vrouwen uitgenodigd op Archana Women Centre. Ze krijgen te zijn welke traningen er allemaal worden gegeven.
Ik sprak hier met een heel bijzondere vrouw en als ik dit schrijf komt pas het besef… de tranen vloeien.
Onlangs is zij verkracht en ernstig mishandeld door meerdere mannen. Wat een gruwels, hufters, !!!! RESPECTLOOS !!
Het doet mij zeer, pijn en voel me leeg….wat kan ik hieraan doen?
Zij is een van de weinige vrouwen die zelf hulp is gaan zoeken en melding heeft gedaan bij politie. Uiteindelijk, na lange tijd de bevestiging en wordt zij hierin serieus genomen. Acties leiden tot op heden tot niets, wel heeft ze de media bereikt en hierdoor is er een nieuw project gestart met hulp van de overheid. Meer aandacht en speciale teams in ziekenhuizen moeten leiden tot betere opvang.

Zo af en toe horen we er iets van op het nieuws, vrouw verkracht in India. Triest, heel erg….maar het gebeurd dagelijks, meer dan 100 vrouwen worden er per dag verkracht.

In steden, dorpen en het achterland. Het is maar een hele ruwe schatting want de meeste durven niet of erger zelf…ze zijn brut vermoord nadat ze verkracht zijn.
Wij kunnen ons dat bijna niet voorstellen… laat staan wat doen we eraan??

Bij Archana Women Centre India staan de deuren open. Zij kan haar verhaal doen en alle steun krijgen die zij dan verdient.

Wij kunnen ook helpen door te doneren via mijn Stichting…. Dan komt het direct daar terecht waar het terecht moet komen, zonder dat er iemand anders beter van wordt.

Stichting Archana Women

www.stichtingawc.nl
https://www.archanawomencentre.com/

Rek.nr. 55.33.82.500 t.n.v Archana Women Centra

Deze dag zal ik niet vergeten.. maar hij wel verder…verder richting de avond. Dan vertrek ik naar Ettumanoor Mahadeva Temple Festival.
Oeteldonk trok veel bezoekers…..hier zo,n half miljoen. En dat in een dorp zo groot als het centrum van Den Bosch. Hier staat een Oude Tempel van meer dan 1000 jaar oud met vergulde olifanten. Maandag is de afsluiting en moet geweldig groots zijn…. Meer olifanten, meer mensen….meer muziek. Zie ook filmpje op FB.
De nacht is alweer begonnen en vind het tijd om eens te gaan slapen…. en probeer beelden van alle indrukken achter me te laten, dat viel niet mee.
Zondag morgenontbijtje met ….say chees-omelet!
Van ingenieurs-bureau de opdracht gekregen om wat ontwerpen te maken voor de inrichting van drie huizen die ze aan het bouwen zijn samen met Archana Women. Dan doen we dat maar op zondag, eerste tekeningen zijn klaar. Morgen kasten timmeren, deuren voor de keuken maken, verder tekenen, gereedschap kopen……..enz. en dan zal de week wel een heel eind voorbij zijn.
Graag tot morgen of later in de week, want ik ga eens lekker slapen.

De volgende dag , het is al licht dus laat ik maar eens opstaan)
Ik houd het kort, althans dat probeer ik….
Het was een lange en zeer inspirerende dag. Mijn planning loopt weer eens anders, hoe kan het toch? It’s just India I think. … het gaat allemaal anders en trager. Vier jaar geleden afkortzaag gekocht en deze werkte perfect!! Heeft inmiddels zijn geld wel opgebracht totdat we hem opnieuw gingen installeren in de nieuwe werkplaats… blijkt dat de geleiders volledig KROM zijn en dus onbruikbaar. Zeg hen dat ze deze met spoed moeten laten repareren anders kan ik mijn lesprogramma niet afmaken!!! No Way… ze gaan het toch zelf proberen en zijn dus een dag verder en het werkt nog niet…WAISTING MY TIME I think….
Maar goed, ik zit niet stil en bedenk wel iets anders.. op de grote zaagtafel een aan alternatieve aanslag gemaakt en nu kunnen we onder 45 graden zagen/afkorten.
Ondertussen goedkeuring gehad van mijn ontwerp voor slaapkamer en ook de kleuren bepaald… niet bepaald traditioneel maar wel Indian Design??

…en was was alweer einde van de dag, invited by Thresiamma ( directrice van Archana Women Centra) Home visit………
Ver weg…iets verder en misschien…. net iets verder, in de oerwouden van India…geluiden en blikken zij zo anders. Wordt ik zomaar uitgenodigd…. om te eten, het hing zojuist nog aan de bomen of zat het nog in de grond. We aten…vertelden en deelden mooie verhalen, maar ook …. ákra’ zelf lekker illegaal gestookt ! maar …oh zo lekker, vooral als je mag delen…delen met ….’mijn vriend”!! Thanks Mr. Mathew for inviting me…….. daar wordt ik een wijzer man van.

NEW MORNING CLORY
Sta toch gewoon zonder koppijn op, goei spul …akra !!

Morgen alweer de laatste dag, veel uitleg gegeven over de keuken…. Hoe te maken, stellen, maar vooral hoe belangrijk het is om heel precies te werken!! Dat laatste is een moeilijke kwestie!!! Ze zijn gewend om met hout te werken en te kunnen corrigeren. Dat kan nu niet meer omdat… het gewoonweg niet kan!
Ze doen hun uiterste best en ik moet zeggen, het ziet er goed uit….de eerste productie!!
Tussendoor veel andere zaken moeten regelen….met o.a. Nieuw gereedschap kopen… met dank aan alle donaties!!!
Vanavond…vannacht dus ga ik mijn’ Keuken stellen Woutje bellen’ lesprogramma maar eens op papier zetten. Dit als naslag werk zodat ze in de toekomst zonder mij ook verder kunnen!!
Inmiddels al 11.30 uur geweest, ga koffie zetten en de nacht tegemoet……werken !
Just one day to go…..

Leave a Reply